Το εργαστήρι

Το εργαστήρι φωτογραφίας «Φωτογραφικός 9ος» (Μεγάλου Αλεξάνδρου 125 και Ευρυμέδοντος, Γκάζι) απευθύνεται σε όσους επιθυμούν να αξιοποιήσουν δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο τους. Κύριος στόχος του είναι να καταρτιστούν οι συμμετέχοντες με τις βασικές γνώσεις της λήψης και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της φωτογραφικής τους σκέψης.

Το εργαστήρι πραγματοποιεί έναν κύκλο παρακολούθησης δύο ετών, οκτάμηνης διάρκειας (Οκτώβριος–Μάιος), σε δίωρες εβδομαδιαίες συναντήσεις (1ο Έτος, Τετάρτες 7-9μ.μ. και Έτος Project, Πέμπτες 7-9μ.μ.). Η θεματολογία που καλύπτεται στο πρώτο έτος, σχετίζεται με τη χρησιμότητα των λειτουργιών της φωτογραφικής μηχανής (ευρυγώνιος φακός, μεσαίος, τηλεφακός, ταχύτητα φωτοφράκτη, διάφραγμα, ISO, φωτομέτρηση), τα εργαλεία σύνθεσης της εικόνας (σημείο, γραμμές, σχήματα και φόρμες, ρυθμός, μοτίβο, υφή, προοπτική, κανόνες ισορροπίας, χρώμα, χρωματική θερμοκρασία φωτός), δέκα φωτογραφικές εφαρμογές (φωτογραφία τοπίου, φωτογραφία φύσης, μακροφωτογραφία φύσης, ταξιδιωτική φωτογραφία, νυχτερινή λήψη, αστικό τοπίο, φωτογραφία δρόμου, φωτορεπορτάζ, πορτραίτο, περιβαλλοντικό πορτραίτο) και με λήψεις πορτραίτου (πλάγιος φωτισμός, Rembrandt, loop, butterfly και rim lighting) και still life με studio flash. Το δεύτερο έτος σχετίζεται με τη δημιουργία ατομικών και ομαδικών projects.

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων πραγματοποιείται παρουσίαση φωτογραφιών των μελών, παράδοση μαθήματος και τέλος αναφορά στο έργο ενός σημαντικού φωτογράφου και προβολή ενδεικτικών φωτογραφιών του. Ειδικότερα, κατά την παρουσίαση, κάθε μέλος του εργαστηρίου παρουσιάζει μέσω βιντεοπροβολέα τη δουλειά του, στην οποία γίνεται ανάλυση από τον υπεύθυνο διδασκαλίας Βασίλη Νίκα και συζήτηση, σχετικά με τον τρόπο προσέγγισης, τη χρήση των λειτουργιών της φωτογραφικής μηχανής, τη σύνθεση και το νοηματικό περιεχόμενο.

Ο «Φωτογραφικός 9ος» υποστηρίζεται από τριήμερες και μονοήμερες εξορμήσεις.Οι εξορμήσεις οργανώνονται με βάση τον άνθρωπο και την ανάγκη του να κάνει πράγματα μαζί με άλλους ανθρώπους, που να τον αποφορτίζουν από τη δίνη της καθημερινότητας. Επισκεπτόμαστε περιοχές ευρύτερα γνωστές για το οικιστικό και φυσικό τους περιβάλλον και αυτό που μας ενδιαφέρει, εκτός από τη φωτογραφία, είναι να επικοινωνούμε μεταξύ μας και με τους ντόπιους της εκάστοτε περιοχής, λειτουργώντας περισσότερο ως φωτογραφική παρέα, παρά ως κυνηγοί φωτογραφιών. Με τις εξορμήσεις επιδιώκουμε να έχουμε μια ευρύτερη προσέγγιση στη φωτογραφία κάνοντας πράγματα πέρα από αυτά που γίνονται στα πλαίσια των δίωρων εβδομαδιαίων συναντήσεών μας.

1η Συνάντηση 
Βραδιά ενημέρωσης

2η Συνάντηση
Παράδοση: Μεσαίος, Ευρυγώνιος & Τηλεφακός           
φωτογράφος: Nelly

3η Συνάντηση 
Παράδοση: Ταχύτητα Φωτοφράκτη
φωτογράφος: Κώστας Μπαλάφας    

4η Συνάντηση 
παράδοση: Διάφραγμα  
φωτογράφος: Alfred Stieglitz

5η Συνάντηση
παράδοση: ISO
φωτογράφος: Edward Steichen

6η Συνάντηση
παράδοση: Φωτομέτρηση
φωτογράφος: Andre Kertesz

7η Συνάντηση
παράδοση: Άσκηση Φωτομέτρησης
φωτογράφος: Dorothea Lange 

8η Συνάντηση
παράδοση: Επανάληψη Μαθημ. 1ης Ενότητας 
φωτογράφος: Philippe Halsman

9η Συνάντηση
παράδοση: Σημείο, Γραμμές, Σχήματα
φωτογράφος: Henri Cartier Bresson

10η Συνάντηση
παράδοση: Ρυθμός, Μοτίβο, Υφή & Προοπτική
φωτογράφος: Robert Cappa

11η Συνάντηση
παράδοση: Κανόνες Ισορροπίας
φωτογράφος: Eugene Smith

12η Συνάντηση
παράδοση: Χρώμα
φωτογράφος: Diana Arbus

13η Συνάντηση
παράδοση: Χρωματική Θερμοκρασία Φωτός
φωτογράφος: Helmut Newton

14η Συνάντηση
παράδοση: Επανάληψη Μαθημ. 2η Ενότητας
φωτογράφος: Ara Guler

15η Συνάντηση
παράδοση: Τοπίο & Πανοραμική         
φωτογράφος: Sebastiao Salgado

16η Συνάντηση
παράδοση: Φύση & Μακροφωτογραφία Φύσης 
φωτογράφος: Φωτογραφικός Διαγωνισμός BBC

17η Συνάντηση
παράδοση: Ταξιδιωτική & Νυχτερινή
φωτογράφος: National Geographic

18η Συνάντηση
παράδοση: Αστικό Τοπίο & Δρόμου
φωτογράφος: Νίκος Οικονομόπουλος

19η Συνάντηση
παράδοση: Φωτορεπορτάζ  
φωτογράφος: Josef Koudelka

20η Συνάντηση
παράδοση: Πορτραίτο & Περιβαλλοντικό Πορτραίτο
φωτογράφος: Robert Mapplethorpe

21η – 25η Συνάντηση
λήψεις: Πορτραίτο με Studio Flash

26η – 28η Συνάντηση
λήψεις: Still Life με Studio Flash
Οργάνωση Έκθεσης

29η & 30η Συνάντηση
Οργάνωση Έκθεσης

Μοιράσου το